Klu nuff tido,Klik sy pun takpe hehe...TQ...

ToLonG Klik2 yE...TeRiMa KasiH

JEMPUT MASUK

Tuesday, September 08, 2009

Adoi Sakit Kepala....


Aku nak kongsi dengan korang sume,petua hilangkan sakit kepala.takyah makan obat,mungkin ade sesetengah dr korang dah penah bace petua ni atau dah amalkan pun.Petua ni pun hasben aku yg dpt dr emel n print kat aku. aku ni memang selalu gak la skit2 pale ni skit ala2 majerin camtu....tambah2 lg klu aku mkn makanan yg berangin...ala mcm makan pucuk ubi ke,kacang panjang dan sewaktu dgnnye la....mcm baru2 ni...hasben aku msk kurma kambing,memang la sedap ,org masak,pulun sakan la aku ni,mlm tu aku dah rase lain mcm dah,berdenyut2 pale ni,so mcm besa la aku amalkan terapi kat bwh ni,dah dua bulan aku buat,Alhamdulillah berkesan gak la...cubala...x kena bayar pun hehehe.....


Terapi Pernafasan Untuk Sakit Kepala & Keletihan


Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ?

Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bezanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas ) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin ).

Jika sakit kepala , cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit , sakit kepala akan sembuh .

Jika anda merasa lelah , tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan . Lakukan ulang-alik . Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga banyak sekali panas , lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin .

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri , sehingga hatinya cepat menjadi dingin . Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan , sehingga cepat sekali marah .

Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat , anda akan merasa sangat lelah . Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas , anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak , tetapi kesannya akan lebih baik jika diterapkan kepada orang dewasa .

Dengan mempraktikkan terapi pernafasan ini secara betul (menarik dan mengeluarkan nafas), keadaan tubuh anda akan sangat tenang.

7 comments:

  1. akak pun ada dpt email psl ni. tp belum pernah praktikkan lg!!! yg rajin pening hubby, selalunya telan fast relief panadol aje.

    ReplyDelete
  2. ok gak ni nnt aku nk try..aku slalu gak sakit kepale..kdg2 smpai muntah tau..

    ReplyDelete
  3. thanx la allk...sangat berguna, nak cuba try test laaa....mana tahu mujarab, leh hebohkan pada member2 yg lain...

    ReplyDelete
  4. yela k.ain,hasben sy yg tlg print ni pun x penah praktikkan,tp hasben jrg skit pale,nnt leh la srh hubby k.ain cube...jimat x yah beli panadol lg...hehehe...

    seri...aku dulu pun skt pale smp muntah2,telan panadol pun x jd apa,dh kuar segala isi perut br ok...

    Ieyza...cuba la try test tengok...ok ke tak,tp kite kena rajin n yakin InsyaAllah mujarab...akak berani ckp ni pun sbb dah buat..Selamat Mencube ye...

    ReplyDelete
  5. tq 4 the info murni ,boleh le amalkan nnti

    ReplyDelete