Klu nuff tido,Klik sy pun takpe hehe...TQ...

ToLonG Klik2 yE...TeRiMa KasiH

JEMPUT MASUK

Wednesday, August 19, 2009

Warna-Warni Kehidupan

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan n selamat berpuasa,dah mula berpuasa kite ye...lama aku x bersiaran ni.....sibuk sgt ke aku?...dok dlm pantang jgk ke?org yg b'pntg pun aktif bersiaran....tp aku ...entah laaa.....????bln pose ni rileks la ckit sbbnye tghari x kalut nak msk.... leh la kot aku nak berblog ni...

Untk n3 aku kali ni dan sempena penjenamaan semula blog aku ni hayatilah kata2 hikmah ni.....

Warna-warni dalam kehidupan itu adalah lambang kehebatan zat Allah yang maha menciptakan. Supaya kita sedar bahawa hidup kita ini tidak selalu berjalan menurut kemahuan kita, ada kuasa luar yang mengatur perjalanan hidup kita dan mengatasi aturan-aturan yang kita buat. Tidak akan mungkin ada orang yang mampu menciptakan suasana senja yang berbeza-beza, atau pagi yang sentiasa ada kelainan. Kadangkala suasana itu dingin sejuk dan adakala ia panas membakar. Alam ini adalah pameran Allah yang terpampang depan mata kita. Adakah kita masih tidak mahu melihat setelah kita merasakan nikmatnya berada di atas muka bumi ini?

Kita melalui beberapa fasa dalam kehidupan kita. Dalam setiap jalan yang kita lalui, pasti ada sesuatu yang baru yang kita perolehi. Terlalu banyak ‘sesuatu’ yang belum kita terokai dan terlalu banyak jalan yang belum kita lalui. Boleh jadi dan sememangnya kita takkan mampu menerokai segala-galanya dalam sela masa umur yang diberikan di dunia ini. Dalam setiap fenomena yang berlaku dalam kehidupan kita pasti ada hikmahnya, dan ada warna-warninya.

Daripada warna-warni kehidupan inilah terbentuknya corak kehidupan yang indah-indah dipandang mata atau boleh jadi yang kusut tak terkata. Setiap orang mungkin berhadapan dengan corak kehidupan yang indah-indah dan menyenangkan, namun ada juga mereka yang hidupnya sentiasa dirundung duka dan lara. Semuanya penuh hikmah, pasti ada hikmah. Tatkala ada Ia yang mengetahui segala-galanya, pasti ada sesuatu yang bernilai di sebalik setiap peristiwa. Patutkah kita merasakan bahawa alam semulajadi itu terjadi dengan sendiri dan atas kemahuan alam sendiri? Atau kita menyangka segala kebetulan dalam kehidupan kita ini berlaku kerana Allah terlepas pandang? Tidak! Tidak ada kebetulan bagi Allah melainkan semuanya berada dalam Ilmu-Nya. Kerana itu janji Allah tatkala Dia berfirman:

“apakah kamu menyangka bahawa Kami menciptakan kamu main-main dan kamu tidak akan dikembalikan kepada Kami?” (Al-Mu’minuun, 23:115)

Warna-warni kehidupan itu bukan untuk dikeluh-kesahkan, tapi sengaja ditimpakan oleh Allah ke atas kehidupan kita untuk mengajar kita mengenal-Nya, dan mendidik kita agar lebih bersedia maju ke hadapan, ke suatu destinasi akhir yang selama-lamanya. Warna-warni inilah yang membuatkan kita lebih matang dan tidak cepat melatah. Semakin pelbagai warnanya, semakin banyak corak-corak yang akan mengisi ruang kehidupan kita.

Panjang tul n3 aku kali ni.....hehehe....pandainye aku berkata2....huhuhu.....Aku tak sebijak si penulis ni....klu ikut kan aku setahun 365 malam pun aku tak leh nak bermadah camni......aku bknlah penulis yg baik....klu sekolah dulu masa nak buat karangan nak cukupkan 100 pth perkataan pun susah.....tp klu bab membebel oppsss.....terlebih sudah....apa yg aku nak jelas kan kat cni ialah.....itulaa...sebabnye aku dah lama x aktif blog ni....bhn ade tp x tau camne nak cite jd menarik...
ok la...pic utk n3 aku kali ni......


tahun 1979...lahirlah seorang bayi perempuan....ank ke3 dlm keluarga aku....merah lagi mase tu...uiii....seksi tak??

26 thn berlalu.....aku pula yg mendukung ank ke3 aku....hemmm...ape kena mengena pic ni ngan n3 aku ni????apa yg ingin diceritakan oleh penulis ni????pikilaaa sendiri....hekhekhek.....aku sendirik pun tak tau camne nak xplain......

No comments:

Post a Comment